Geri pas kuralı 1992 yılında oynanan Danimarka Almanya maçı sonrası geldi
Futbol tarihi için milat olan değişikliklerden biri de geri pas kuralı. Danimarka'nın 1992'de Almanya'ya karşı Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanmasında kaleciye atılan pasın ve oyun içinde tempoyu düşüren zaman kaybının etkisi büyüktü. 1992 yılındaki şampiyona sonrası ise 'geri pas kuralı' getirildi.
1992 Avrupa Şampiyonası’nda Danimarka’nın kaleciye attığı ve kalecinin topu eline alarak oyunu yavaşlatarak kazandığı maç sonrası gelen geri pas kuralı futbolun hareketli halini almasını sağladı. 1992 yılına kadar futbol, özellikle kalecilerin topu sıkça elleriyle tutarak oyunu yavaşlatması nedeniyle eleştirilere maruz kalıyordu.
GERİ PAS KURALI NEDİR?
1992 yılında Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından oyunun hızını arttırmak amacıyla getirilen kural, kısa sürede tüm dünyada benimsendi.
Geri pas kuralı, kalecinin bir takım arkadaşı tarafından kendisine pas verilen topu elle tutmasını yasaklandığı durumdur. Kalecinin kuralı ihlal etmesi, rakip takıma ceza sahasında serbest vuruş hakkı kazandırır.
Kural ile birlikte kalecinin sadece takım arkadaşlarından gelen kafa vuruşu, dizle yapılan pas ve göğüs paslarını elle tutmasına izin veriliyor.
GERİ PAS KURALI NE ZAMAN ÇIKTI?
Geri Pas Kuralı 1992 yılında çıktı.
GERİ PAS KURALI SONRASI FUTBOL
Geri pas kuralıyla, futbolun dinamikleri ve oynama biçimi değişti. Kalecilerin özellikle topu ayağıyla oyuna sokma konusunda gelişmesi gerekti. Oyunun hızı ve akıcılığı artarak seyir zevki yükseldi.
Geri pas kuralı sayesinde futbol hem daha eğlenceli hem de daha stratejik düşünmeye yönelik bir oyun haline geldi. Kalecinin ve savunma oyuncularının oyun içindeki önemi ve teknik bilgisi artarken, modern futbol için milat niteliğinde bir karar oldu.