Meclis’in gündeminde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu 34. maddesi sosyal medyada tepkilere neden oldu
Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) teklifi ile Milli Eğitim Akademisi geliyor. Öğretmenlerin haklarını korumak ve güvence altına almak için oluşturulan yasa tasarısı ile öğretmene yönelik şiddetinde önüne geçmesi planlanıyor. ÖMK, 34. maddede yer alan yetersizliği tespit edilen öğretmenlerin hizmet sınıflarının değiştirilmesine yönelik düzenleme tartışmaya neden oldu.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklikler arasında öğretmenlere karşı gösterilen şiddet için cezaların artırılması konuları yer alırken Milli Eğitim Akademisi sosyal medyada öğretmenler tarafından gündeme getirildi. ÖMK’da yer alan 34. madde tartışmalara neden oldu.
ÖMK 34. MADDE NE DİYOR?
Öğretmen Meslek Kanunu 34. maddesi,
“Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınır. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetime görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye alınır. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanır.”
Bu maddeye göre, yetersizliği Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişleri tarafından tespit edilen kadrolu öğretmenler Milli Eğitim Akademisi’nde eğitim görecek.
Eğitimin tamamlanmasının ardından öğretmenler yeniden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda yetersiz bulunan öğretmenin genel idare hizmetleri kadrosuna atanacak.
Sosyal medyada tartışmalara neden olan ÖMK 34. madde hakkında bazı kullanıcılar olumsuz yorumlarda bulundu.
ÖMK MECLİS’E GELDİ Mİ?
Milli Eğitim Akademisinin kurulmasını içeren Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclis’ine sunuldu.
ÖMK MECLİSTEN GEÇTİ Mİ?
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi 26 Haziran 2024 tarihinde TBMM’ye sunuldu.
Teklif; öğretmenlerin yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine dair diğer konularla birlikte Milli Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri ve yapısına ilişkin konuları içermekte.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
26 Haziran tarihinde meclise sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu değişikliğinde teklifin Milli Eğitim Akademesi ve Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu’na ilişkin hükümlerinin 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği öğrenildi.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU 6 MADDE NEDİR?
Uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanı alanlara her bir ünvan için ayrı ayrı olmak üzere derece verilir.
34.maddesi gerekli olan bir madde bence
Yerinde bir kanun neden tepki konusu oldu o kadar yetersiz öğretmen var ki