Filmlerde gördüğümüz hatalardan biri: Mor ve şiş göze çiğ et koymak
Televizyon ekranlarında sürekli gördüğümüz sahnelerden birisi de morarmış göze çiğ et koyulmasıdır. Artık klasikleşen bu hareketin doğruluğu ise merak edildi. Neredeyse her filmde dövüş, kavga, kaza gibi olaylar yer alırken ardından şişmiş mor bir göz ile karşı karşıya geliriz.
Ekranlarda gördüğümüz bu hareketin nedeni araştırılırken işe yarayıp yaramadığı da merak konusu oldu.
Buzlukta yer alan büyük ve buzlu bir et parçası, moraran göz için kullanılan ilk araç olurken neden normal buzlar kullanılmıyor?
Çok eski Mısır yazılarında doktorların kanamayı durdurmak amacıyla çiğ et kullandığı yazdığı söyleniyor. Ancak eski dönemlerdeki imkansızlıklar artık son buldu. Herhangi bir şişliğin ardından soğuk kompres yapabileceğimiz buzluklara sahibiz.
Çiğ ette bulunan bakterilerin açık yaraya veya göz gibi hassas organlarımıza değmemesine özen göstermeliyiz. Şişlikten kurtulmak isterken daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz.
Gözlerde meydana gelen morluk için kullanılan terim periorbital hematomdur. Gözün etrafında yer alan dokularda kan toplaması anlamına gelmektedir. Gözün çevresinde bir alan sert bir cisim çarpması cilt altında yer alan kan damarlarına zarar vererek morluk ile sonuçlanabilir.
Morarmalar birkaç hafta içerisinde yok olabilmektedir. İlk esnada soğuk buz kullanırken bir süre sonra ılık kompres yapılabilir. Soğuk kompres, 15 dakika civarı uygulanabilir.
Not: Herhangi bir sağlık durumu ile karşı karşıya kaldığınızda ilk olarak bir uzmana başvurmalısınız.