Başörtü yasağı getiren Tacikistan Türk milleti olarak geçmez ve Türkçe konuşmazlar - Haber Jet

Başörtü yasağı getiren Tacikistan Türk milleti olarak geçmez ve Türkçe konuşmazlar

Tacikistan'da daha önce kamu kurumlarında ve okullarda başörtüsü takılması yasaklanmıştı. Şimdide başörtüsünü sokakta dahil yasaklayan yasa parlamentodan geçti. Yeni yasa ile birlikte "kültüre tamamen yabancı olan" başörtüsünün giyilmesi, satılması ve reklamları yasaklandı. Orta Asya'da yer alan Afganistan, Özbekistan ve Kırgızistan'a sınırı olan Tacikistan'ın demografik yapısı gündeme geldi.

Tacikistan başörtüsü takılmasını yasaklayan düzenlemeyi mecliste onayladı. Tacikistan’ın dünya basınında yankı uyandıran bu tartışmalı yasak, fiilen uygulandığı ve resmi olarak da faaliyete geçtiği öğrenildi.

TACİKİSTAN BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI GERÇEK Mİ?

Tacikistan’ın Sovyetlerden ayrılmasından beri Devlet Başkanı olan İmamali Rahman, daha önce hem erkekler hem kadınlar için “uygun” kıyafet kurallarını denetlemek üzere bir komisyon kurulması emri vermişti.

Başörtüsü yasağı parlamentoda onaylandı. Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ında onaylaması beklenen yeni yasa ile “ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi” olarak görülen başörtüsü yasaklanıyor.

Yasayı ihlal eden vatandaşlar, 7 bin 920 Tacikistan Somonisi ödeyecek. Yasayı hükümet yetkililerinin ihlal etmesi halinde 54 bin Somoni, dini liderler ihlal ederse 57 bin 600 Somoni ödenecek.

Ülkede kız öğrencilerle alakalı hem başörtüsü hem de mini etek giymek yasaklanmıştı. Ayrıca erkeklerin sakal uzatması da fiilen yasak.

Tacikistan dini ne, Müslüman mı? Tacikistan başörtüsü yasağı ne zaman geldi?

TACİKİSTAN TÜRK MÜ?

Resmi adıyla Tacikistan Cumhuriyeti, bulunduğu bölgede tarih boyunca Sasaniler, Moğollar, Timurlular ve Buhara Hanlığı kurulmuş, 20. yüzyılın başında ise Sovyet Birliği’nin uzantısı olarak Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti olarak varlık göstermiştir.

Sovyetlerin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden Tacikistan, bağımsız bir Cumhuriyet olarak varlığını sürdürmektedir.

Çevresi Türki Cumhuriyetlerle çevrili olan Tacikistan’ın büyük bir çoğunluğunu oluşturan Tacikler, bölgede Türkçe konuşmayan tek halktır.

Resmi ve en yaygın dili Farsçanın bir lehçesi olan Tacikçedir.

Tacikistan Türk mü, ırkı ne? Tacikistan başörtüsü yasağı neden geldi?

Tacikistan’ın Türk olup olmadığı merak edilse de nüfusun yüzde 80’i Tacik, yüzde 15’i Özbek’tir.

Ülkede en yaygın din İslam olmakla birlikte, çoğunluğunu Sünni Müslümanlar oluşturur.

Temelde Farsça konuşmaları nedeniyle İranlılar ve Sünni olmaları, diğer Türki devletlerle bağlantısı olması nedeniyle Türklerle bağları vardır.

TACİKİSTAN MÜSLÜMAN MI?

Tacikistan Cumhuriyeti laik bir ülke olması nedeniyle dini yoktur. Ancak nüfusunun yüzde 98 Müslümanlardan oluşur. Müslümanların ağırlıklı kısmı ise Sünniler oluşturur.

Editörün SeçtikleriDünyaGündem

Başörtü yasağı getiren Tacikistan Türk milleti olarak geçmez ve Türkçe konuşmazlar” haberine 3 yorum yapıldı.

  • Samet Samet

    taciklerde bizden ya alalım onları da şimdi karışmasın ortalık

    Yanıtla
  • Aysel Aysel

    taciklerin tarih boyunca bi alıp veremediği var türklükle. devlet başkanları da müslüman güya ama bunlar hep sovyet etkisi

    Yanıtla
  • Ceren Duman Ceren Duman

    Taciklerin devlet başkanı müslüman mı cidden?

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir