Anayasa ve Kıyı Kanuna göre plaja giriş ücreti alınması yasal değil - Haber Jet

Anayasa ve Kıyı Kanuna göre plaja giriş ücreti alınması yasal değil

Instagram videolarıyla gündeme gelen ve hukuk alanında bilgilendirici paylaşımlar yapan Avukat Erkan Yalçın, plaja giriş ücretleri hakkında konuştu. Plaja giriş ücreti altında alınan miktarın yasal bir dayanağı olmadığını belirten Yalçın'ın ardından plaj giriş ücretinin yasal olmadığıyla alakalı konular sosyal medyada gündem oldu.

Yaz aylarının etkisi altına girilen günlerde bayram tatili için denize giden, serinlemek için plajlara kaçan vatandaşlar plaj giriş ücretlerinden şikayet ediyor. Sosyal medyada, hukuki konularla ilgili video çeken Avukat Erkan Yalçın’ın “Plaja giriş ücreti ödüyormuşsunuz, ödemeyin” videosu gündem oldu.

PLAJA GİRİŞ ÜCRETİ ALINMASI YASAK MI?

Plaja giriş ücretinin yasak olup olmadığı ve plaj ücretlerinin yasal dayanağı her yaz olduğu gibi bu yazda gündeme geliyor.

Pek çok hukukçu, Kıyı Kanunu’ndan yola çıkarak plaja giriş ücretinin yasal olmadığı konusunda vatandaşları bilgilendiriyor.

Anayasa’nın 43. maddesinde, “Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” ve Kıyı Kanunu 5/2’de “Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.” denir.

Türkiye’nin kıyı şeridindeki sahilleri işgal eden oteller ve beachler denize girmek isteyenlerin engel koyarak ücret ödemeyenleri plaja almıyor.

Anayasa Ve Kıyı Kanuna Göre Plaja Giriş ücreti Alınması Yasal Değil

İlgili Haberler

Giriş ücretine gerekçe olarak şezlong ve şemsiye bedeli gösteriliyor ancak plaja giriş ücreti gibi bir ücretin yasal dayanağı olmadığı konusunda hukukçular uyarıyor.

Şemsiye, şezlong, loca bedeli olarak plajlara girerken ücret alınmasında yasal bir sakınca olmasa da plaja girişiniz için bu ürünlerin alınımının dayatılmasının yasal bir dayanağı bulunmuyor.

Anayasa Ve Kıyı Kanuna Göre Plaja Giriş ücreti Alınması Yasal Değil

BELEDİYELER PLAJ İÇİN ÜCRET ALABİLİR Mİ?

Anayasa ve kanunla belirtilen hususlar belediyeler içinde geçerli. Belediyelerin plaja giriş ücretiyle alakalı herhangi bir ayrım yok. Belediye’de şezlong ve şemsiye için para alabilir ama bunları kullanmayacak vatandaşın denize girmesini engelleyemez.

PLAJA GİRİŞ ÜCRETİ YASAL MI?

Plaja giriş için hizmet alımının (şemsiye, şezlong vb) dayatılması yasal değildir. Bunu dayatan işletmelerin hukuku aykırı şekilde davrandığı belirtilmelidir.

Öne Çıkan HaberlerTrend

Anayasa ve Kıyı Kanuna göre plaja giriş ücreti alınması yasal değil” haberine 4 yorum yapıldı.

  • Cemre Özay Cemre Özay

    Ücret alınmayınca da Suriyelisi Afganı çingeni hep plajlara doluyor bence alınması daha iyi

    Yanıtla
  • Hamit Hamit

    Mültecilerden ücret alınsın Türk vatandaşlarından alınmasın

    Yanıtla
  • Kadriye Kadriye

    Hem ücret alınmayıp hem de kaliteli hizmet sunulabilir. Çok zor değil sadece kıyı mafyalarına bunu anlatamazlar

    Yanıtla
  • Melih Akın Melih Akın

    Ücret alınmayınca denizin temizliğine bile önem vermiyorlar yosun çöp dolu oluyor

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir