ESK'nın et kesim ücretlerine müdahalesi tezgahta karşılık görmedi: Yeme içme fiyatları artmaya devam ediyor - Haber Jet

ESK’nın et kesim ücretlerine müdahalesi tezgahta karşılık görmedi: Yeme içme fiyatları artmaya devam ediyor

Et ve Süt Kurumu (ESK), dana ve kuzu kesim fiyatları son 2 ayda düşüş gösterirken üretici marketlerde fiyat düşüşünü göremediklerini belirtiyor. Dana ve kuzum kesim fiyatlarının 410 liradan 310 liraya gerilemesi üreticilerin perakendede fırsatçılık mı var sorusunu sormaya itiyor.

Yılbaşında tarihi bir rekorla en yüksek seviyesine çıkan et fiyatları, son iki ayda Et ve Süt Kurumu’nun müdahaleleriyle düşüş gösteriyor. Şimdide üretici kesim fiyatlarındaki düşüşün tezgahlara yansımadığı konusunda şikayet etmekte.

ET FİYATLARI DÜŞTÜ MÜ?

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin özel haberine göre, et fiyatlarındaki rekor artış sonrası Et ve Süt Kurumu’nun belirlediği kesim fiyatlarıyla hayvanların kesiminde uygun fiyatlara geçilmişti. Üretici “Girdi maliyetlerimizde düşüş olmamasına rağmen ESK’nın kararına uyarak hayvanlarımızı kesime uygun fiyattan veriyoruz. Ama perakendede fiyat düşüşü görmüyoruz…” diyerek “Madem fiyatlar düşmeyecek biz neden ucuz fiyattan kesime hayvan gönderiyoruz?” sorusunu sordu.

ESK’nın kırmızı et ithalatına hız vermesiyle başlayan düşüş, Kurban Bayramı ile et talebinin iyice azalmasına neden oldu.

Yılbaşı itibarıyla dana yağsız kesim fiyatı 380 ila 410 liraya kadar çıkarken bu fiyat bugün 310 ila 325 lira arasına düştü.

Böylece Ocak ayıyla 600 liraya kadar çıkan dana kuşbaşının fiyatı 450, kıymanın kilosu ise 520 liralardan 410 liraya kadar geriledi.

Et fiyatları düştü mü, etin kilosu ne kadar?

Ancak bu durumun market, kasap veya lokantalara yansımadığını belirtilirken, yeme içme sektöründeki menü fiyatlarının da artmaya devam ettiği ifade edildi.

Bu durum karşısında sessiz kalmayan üreticiler “Kesim fiyatları iyice düştü. Bizler ESK’ya uygun fiyattan et vermeye de razıyız. Ancak piyasaya bakıldığında perakendeye yansıyan bir durum yok. Bakanlık lokanta, kasap ve marketlere giren etlerin fiyatlarına baksın” talebinde bulunuyor.

Konya’da besicilik yapan Mahmut İşbilen, kesim fiyatlarındaki düşüşü vurgulayarak kendi maliyetlerinde bir değişiklik olmadığını, veteriner ve yem fiyatlarının artmaya devam ettiğini belirtti.

Esk’nın Et Kesim ücretlerine Müdahalesi Tezgahta Karşılık Görmedi: Yeme Içme Fiyatları Artmaya Devam Ediyor

TAVUK ETİ FİYATLARI

Kaan Zenginli’nin Türkiye Gazetesi’ndeki haberinde tavuk fiyatlarının da ucuzladığı üzerinde duruldu. Ticaret Bakanlığı’nın iki ay önce, tavuk eti ihracatını sınırlandırmasına karar verilmiş, fahiş fiyat uygulayan 8 firmaya da idari para cezası kesilmişti.

Alınan tedbirler tavuk eti fiyatlarını dengeledi ve tavuk göğsünün kilosu 260 liradan 175 liraya, bagetin kilosu 150 liradan 125 liraya, bütün tavuğun fiyatı ise 120 liradan 100 liraya kadar gerileme gösterdi.

ET FİYATLARINDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ DAHA BEKLENİYOR

Et ve Süt Kurumu’ndan aktarılan bilgiye göre, et ithalatına devam edileceği öğrenildi. Kurban Bayramı ile etin bollaşması nedeniyle sene sonuna kadar et fiyatlarında yüzde 10 civarında daha bir indirim beklenilmekte.

Ekonomi

ESK’nın et kesim ücretlerine müdahalesi tezgahta karşılık görmedi: Yeme içme fiyatları artmaya devam ediyor” haberine 2 yorum yapıldı.

  • Onur Arıkan Onur Arıkan

    Et fiyatları düşmez zaten anca son kullanma tarihi yaklaşacak da düşecek

    Yanıtla
  • Ali Ali

    Fırsatçılar her yerde. Et fiyatları düşecek de görcez. Ayrıca et satan yerinde tek gideri o et olmuyor. çalışanın sigortası, maaşı, gideri vs

    Yanıtla

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir