Tahir Elçi davasında son durum: 3 polis memuru beraat etti - Haber Jet

Tahir Elçi davasında son durum: 3 polis memuru beraat etti

2015'te Diyarbakar'ın Sur ilçesinde vurularak öldürülen Tahir Elçi'ye ilişkin davanın 11. karar duruşması bugün gerçekleşti. Tahir Elçi cinayet soruşturmasında savcı, sanık polisler hakkında beraat kararı verilmesi talebini yineledi. Duruşma devam ederken avukatlar ve Elçi'nin ailesi mahkeme heyetini protesto ederek duruşma salonundan ayrıldı. Mahkeme, polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi'nin beraat etmesine karar verdi.

Tahir Elçi cinayetine ilişkin dava 4 yıldır devam ederken bugün gerçekleşen duruşmaya Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Soykan, baro başkanları ve Avrupa’dan pek çok baro başkanı ve temsilci katıldı.

Davanın karar duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

TAHİR ELÇİ DURUŞMASI SON DURUM

Davada, sanık üç polis “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 2 ila 6 yıl arasında hapisle PKK’lı firarı sanık Uğur Yakışır ise üç kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmakta.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 25 Nisan’da mahkemeye sundukları mütalaada “Tahir Elçi’nin nereden geldiği tam olarak tespit edilemeyen bir kurşunla hayatını kaybettiği”ni belirtti.

Mütalaa, tutuksuz yargılanan sanık üç polise beraat ve firari sanık Uğur Yakışır’ın “iki polisi öldürdüğü, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozduğu” gerekçesiyle ceza alması istendi.

Savcı duruşma esnasında sanık polisler hakkında beraat kararı verilmesi talebini yineledi.

Davada yargılanan polisler Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi’nin beraat etmesine karar verildi.

TAHİR ELÇİ NEDEN ÖLDÜ?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından çıkan silahlı çatışmada başından vuruldu ve hayatını kaybetti.

Elçi’nin ölümüne neden olan merminin çekirdeği bulunmazken Gazi Caddesi’nde güvenlik güçleri ile iki PKK’lı arasındaki silahlı çatışmada, polis memurları hayatını kaybetti. Orada bulunan gazeteciler ve Tahir Elçi çatışmanın ortasında kaldı.

Tahir Elçi kimdir, neden öldürüldü?

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

1966 yılında Cizre’de doğan Tahir Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamladı.

1992 yılında Diyarbakır’da serbest avukatlık yapmaya başlayan Elçi, 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev aldı.

Almanya’da Avrupa Hukuku Akademisi’nde uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü.

Kasım 2012 ve 2014 yıllarında üst üste Diyarbakır Barosu Başkanı seçildi.

14 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın programı Tarafsız Bölge’de “PKK, terör örgütü değildir. Silahlı, siyasal bir harekettir.” sözleri nedeniyle 20 Kasım’da Diyarbakır’da gözaltına alındı ve İstanbul’a getirildi.

Savcılığın tutuklanma talebine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Evli ve iki çocuk babası olan Elçi, 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklama sonrası çıkan çatışmada vurularak hayatını kaybetti.

Son DakikaGündem

Yorumunuzu yazın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir