Uluslararası deprem uyarısı veren SSGEOS Türkiye’den 3 bölgeyi işaret etti
Türkiye'de deprem mi olacak sorusunu gündeme getiren bir uluslararası uyarı verildi. Türkiye'de 3 bölgeyi işaret eden uyarıda Karadeniz bölgesi, Hatay ve Adana yer alıyor.
Uluslararası deprem uyarı sistemi SSGEOS, Türkiye’deki deprem riski yüksek bölgeler hakkında kritik uyarılarda bulundu.
Daha önceki 6 Şubat depremlerini doğru tahmin ettiği düşünülen SSGEOS şimdi ise bazı bölgeleri net bir şekilde işaret etti.
TÜRKİYE’DE DEPREM Mİ OLACAK? DEPREM UYARISI NERELERE GELDİ?
SSGEOS tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de deprem beklendiği söylendi.
Özellikle de Hatay, Adana ve Orta Karadeniz bölgelerinin olası deprem tehlikesi altında olduğu belirtilirken Lübnan, Kıbrıs ve İsrail de bu uyarının kapsama alanında yer aldı.
SSGEOS’un yayınladığı haritada dünya genelinde işaretlenen beş bölgeden üçü Türkiye’de yer alıyor.
HATAY’DA DEPREM Mİ OLACAK?
Hatay’da deprem meydana gelebileceği yönünde iddialarda bulunan SSGEOS uluslararası bir uyarı verdi.
Belirtilen haritada birçok farklı bölgeyi işaretleyen SSGEOS tedbirli ve hazırlıklı olunması gerektiğini de vurguladı.
ADANA’DA DEPREM Mİ OLACAK?
SSGEOS’un açıklamasında belirtilen bölgeler arasında Adana’da bulunuyor.
Özellikle de Hatay ve Orta Karadeniz’i de bu uyarıya dahil bölgeler arasında yer alıyor.
IĞDIR’DA DEPREM Mİ OLACAK?
Japon Yüksek İnşaat Mühendisi ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de gerçekleşen depremler ve olası riskler üzerine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Iğdır Üniversitesi’nde “Deprem ile Yaşamak” konulu konferansa katılan Moriwaki, Türkiye’deki depremlerin birbirini takip eden bir zincirleme etkisi olduğunu belirtti.
“1939’da Erzincan’da deprem oldu ve 1941’de Tokat’ta deprem oldu. Türkiye’nin depremi doğudan batıya tam domino taşı gibi gidiyor ve 1999 Gölcük Depremi’ne kadar bu şekilde devam etti”
Moriwaki Türkiye’nin 81 ilinin 71’inde seminerler verdiğini ve ülkenin büyük bir kısmının deprem riski altında olduğunu ifadelerine ekledi.
Özellikle Iğdır’ın ikinci derecede tehlikeli bir bölge olduğunu belirtti ve bu bölgede tarihsel olarak 7 büyüklüğünde bir deprem yaşanmadığını ancak yine de dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
DEPREMİ ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?
Yoshinori Moriwaki depreme karşı alınacak önlemlerin hasarı ve can kaybını yüzde 70 oranında azaltabileceğini vurguladı.
İlgili Haberler
“Eğer dikkat edersek depremde yüzde 70 önlem alabiliriz. Bu çok büyük bir rakamdır. Bu nedenle depreme karşı önlem için neden şimdiden başlamıyoruz?” ifadeleriyle toplumsal hazırlığın önemine dikkat çekti.
Hükümet, belediyeler, şirketler ve ailelerin iş birliği yaparak binaların durumunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREM OLACAK MI?
Yoshinori Moriwaki Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin Hiroşima’ya atılan atom bombasından 17 kat daha güçlü olduğunu belirtti.
“Maraş’taki deprem Hiroşima’daki atom bombasından 17 kat daha büyüktür. Bazen depremler büyüklük olarak 1 gözüküyorsa güç olarak 32 kata eşit oluyor” diyerek aslında depremlerin büyüklük ve şiddet aralarında ciddi farklar bulunduğunu ifade etti.
TÜRKİYE DEPREME HAZIRLIK MI?
Depremlerden kaynaklı can kayıplarının yüksek olması nedeniyle üzüntüsünü dile getiren Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin depremde can kaybı açısından dünya üçüncüsü olduğunu belirtti.
“Türkiye bir deprem ülkesi, evet ama çok sık ve büyük bir deprem yok. Buna rağmen depremde can kaybı çoktur. Bu acı bir durumdur” dedi.
KUZEY ANADOLU FAY HATTINDA HANGİ ŞEHİRLER VAR?
Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolunda büyük bir hareketlilik olduğunu belirtti.
Balıkesir, Bursa ve Çanakkale’ye yönelik uyarılarda bulunan Ercan, özellikle Erdek-Bandırma arasında 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini ifade etti.
Ayrıca Bursa Ulubat, Manyas, Gönen, Yenice, Edremit Koyu ve Altınoluk bölgelerinde 6.2 ile 7.3 arasında depremler olabileceğini belirtti.
DEPREMİ ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN MÜ?
Ercan ve Moriwaki’nin uyarıları Türkiye’nin her bölgesinde deprem riski bulunduğunu bizlere bir kez daha hatırlatmış oldu.
Daha önce deprem riski düşük olarak değerlendirilen Konya, Karaman ve Niğde gibi bölgelerde bile son yıllarda depremler meydana geldi.
Yaşanan acılardan sonra ise tüm Türkiye’de deprem bilincinin artırılması gerektiği daha net bir biçimde anlaşıldı.
Moriwaki Japonya’da yapılan araştırmalara değinerek, deprem öncesi toprak yükselmesinin uydular aracılığıyla kontrol edildiğini belirtti.
Türkiye’nin de benzer yöntemler ve teknolojiler kullanarak deprem öncesi erken uyarı sistemleri geliştirmesi gerektiğini ifade etti.
Umarım 6 Şubat depremi gibi yıkıcı bir deprem olmaz
Deprem için önlem alınmalı
SSGEOS bi şey bildiği yok ya şuralarda deprem olabilir diyo denk geliyo bi şekilde ama inşallah olmaz