GİB Tebliği’nde KDV zammına ıslak kekli, baklavalı, limonatalı, tostlu örnek
Yiyecek ve İçecekte KDV ayarı çekildi. Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV'nin, yüzde 20'ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenleme ile, KDV oranlarında herhangi bir artış olmazken, işletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı. GİB Tebliği'nde ise KDV zammına ilişkin ıslak kek, çekilmiş kahve, tost, baklava, limonata örnekleri dikkat çekti. Gelin birlikte inceleyelim...
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yüzde 2 arttı. Yüzde 8 oranı yüzde 10’a, yüzde 18 oranı yüzde 20’ye çıkarıldı.
Tabi kararın ardından gözler restoranlara çevrildi. Yine zam bekleniyor.
Dışarıda yemek yemenin artık lükse kaçtığını düşünen vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde “dışarıda yemek yemiyoruz” kampanyası başlatmıştı.
KDV zammının ardından daha çok bu eylemlerle karşılaşacağımızın sinyallerini, Resmi Gazete’de KDV kararının yayımlanmasının ardından gelen sosyal medya tepkilerinden anlayabiliyoruz.
GİB TEBLİĞİ’NDE BAKLAVALI TOSTLU ÖRNEK
Genel oranı yüzde 20 olan KDV’de lokanta ve kafelerde satılan gıda maddeleri için indirimli oranın yüzde 1 değil, yüzde 10 olarak uygulanacağını GİB Tebliği’nde örneklerle açıklandı.
Islak kek, çekilmiş kahve, tost, baklava, limonata gibi örneklerle açıklama yapan GİB dikkat çekti. Öte yandan daha önce Bakan Mehmet Şimşek’in de KDV oranlarında artış yapılmayacağı yönünde açıklamaları da akıllara gelince ortaya ilginç bir tablo çıkıyor.
Peki, gelin yılan hikayesine dönen KDV zammı konusunu birlikte inceleyelim ve GİB’in baklavalı, ıslak kekli, çekilmiş kahveli örneği, bizlere ne anlatmak istiyor göz atalım.
KDV ZAMMI SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?
Hazine ve Maliye Bakanlığı gıdadaki KDV istismarını önlemek için harekete geçti.
Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı 16 Nisan’da Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’nı yanlışlıkla KDV artışı olarak duyurunca ortalık karıştı.
Olayın hemen ardından Bakan Mehmet Şimşek de KDV oranlarında artış yapılmadığını açıklamak zorunda kaldı.
GELİR İDARESİ’NDEN ‘YANLIŞ ANLAŞILDIK’ MANEVRASI
Mehmet Şimşek’in hemen ardından Gelir İdaresi Başkanlığı da açıklama yayınladı. Lokanta ve kafelerdeki KDV’lere ilişkin tebliğ taslağının yanlış anlaşıldığını vurguladı.
KDV oranlarında artış anlamına gelmediğini belirten GİB tebliğ taslağı ile Cumhurbaşkanlığı Kararı arasındaki farka dikkat çekti.
MEHMET ŞİMŞEK’TEN YENİ AÇIKLAMA
Gelelim günümüze;
27 Nisan tarihli Resmi Gazete’de Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i Resmi Gazete’de yayımlandı.
Mehmet Şimşek, kararın ardından yaptığı açıklamada “KDV artışı yapılmadı. İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı.” dedi.
Mehmet Şimşek’in ne demek istediği GİB’in yayınladığı tebliğde ortaya çıkıyor.
Islak kek, çekilmiş kahve, tost, baklava, limonata gibi örneklerle açıklama yapan GİB Tebliği şöyle;
“MADDE 1- 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (III/B-2.4.) bölümünde yer alan “(yüzde 8)” ibareleri “(yüzde 10)”, “(yüzde 18)” ibareleri “(yüzde 20)” şeklinde değiştirilmiş, aynı Tebliğin (III/B-2.4.1.) bölümünün birinci paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölümün dördüncü paragrafından sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
“Bu işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) oranında KDV hesaplanır.
Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında yüzde 10 oranında KDV hesaplanacaktır.
Örnek 2: (G) Lokantasında yemek yiyen müşteri (D), lokantadan ayrılırken 1 kg baklava satın almıştır. Lokanta, müşteriye vermiş olduğu yemek hizmeti ile baklava satışında yüzde 10 oranında KDV hesaplayacaktır.
Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.
Örnek 3: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında yüzde 10 oranında KDV hesaplanacaktır.
Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışları da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24 üncü sırası kapsamındadır.
Örnek 4: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında yüzde 10 oranında KDV hesaplayacaktır.”
KARAR 1 MAYIS’TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Resmi Gazete’de yer alan KDV artış tebliği, 1 Mayıs’tan yürürlüğe girecek.
Öte yandan telefonla veya internet üzerinden alınan siparişler ya da gel-al yöntemiyle yaptıkları satışlarda da işletmeler aynı kapsamda değerlendirilmeye alınacak.