İstanbul’da erguvanlar Nisan ayı sonu ve Mayıs başında açıyor İşte İstanbul’da erguvan rotaları
Baharın gelmesiyle birlikte İstanbul'un simgelerinden biri olan erguvanlar ne zaman açar, nerede görülür sorularının cevapları araştırılıyor. İstanbul'da erguvanların izini sürebileceğiniz bazı rotaları sizler için derledik.
Bahar mevsiminde kısa bir süreliğine görebileceğimiz erguvan çiçeğinin anlamı, açma zamanı, İstanbul’da nerelerde görebileceğinize dair detaylar haberimizde yer alıyor.
İSTANBUL’DA ERGUVAN ZAMANI NE ZAMAN?
Bizans için asaletin ve soyluluğun temsili, morun pembeyle karışan en güzel hali, barış, hoşgörü ve yeniden doğuşun sembolü olan erguvanlar, yalnızca Nisan ayı sonlarında ve Mayıs başında açıyor. Erguvan Bizans sonrası, Osmanlı döneminde de imparatorluğun simgesi haline gelen ağaçlar arasında yer alıyor.
Şu sıra erguvan ağacının izini sürmek için en ideal zamanlar zira mayısın ilk haftasından sonra erguvanlar şehri terk edecek…
ERGUVAN KELİMESİNİN ANLAMI
Erguvan, Akadça’da mor renk anlamına gelen “argamannu” sözcüğünden türetilmiştir. Aramiceye “argvana”, Arapçaya “ercuvani”, eski Türkçeye ise “argavan” olarak geçmiştir.
Mitolojik, efsanevi ve dini anlatılarda sembolik bir simge olarak karşımıza çıkan erguvan, Hristiyan inanışından gelen hikayeler nedeniyle İngilizcede Judas Tree (Yahuda Ağacı) olarak bilinir.
İŞTE İSTANBUL’DA ERGUVANLARIN İZİNİN SÜRÜLEBİLECEĞİ ROTALAR
Aşiyan: Rumeli Hisarı’nda bulunan Tevfik Fikret’in her detayını titizlikle yaptırdığı evi, “Kuş Yuvası” Aşiyan, erguvanların süslediği boğaz manzarasını izlemek için vazgeçilmez mekanlardan. Müze olarak hizmet veren Aşiyan’ı ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Boğaz turu: Erguvanın seyirlik zevkine erişmek için şiddetle önerdiğimiz rotalardan biri de hava aydınlıkken yapılacak bir Boğaz Turu. Kandilli, Anadolu Hisarı, Rumeli Hisarı, Emirgan, Kanlıca, Yeniköy ve İstinye kıyıları boyunca erguvanlara rastlayabilirsiniz.
Fenerbahçe Parkı: Anadolu Yakasında Marmara denizi ve Boğaz manzarasına eşlik eden erguvanlar ve laleler ile baharın tadını çıkarabileceğiniz rotalardan biri.
Gülhane Parkı: Topkapı Sarayı’nın bahçesinde bulunan Gülhane Parkı, erguvanları görmek için Suriçi’nin uğrak noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kuzguncuk’taki Fethi Paşa Korusu, Kanlıca’daki Mihrabad Korusu, Beykoz Korusu, Yıldız Parkı erguvanın izlerinin sürüleceği diğer adresler arasında sayılabilir.
Erguvanları keyifle izlemek için editör önerisi:
Çengelköy iskelesinden hareket eden Şehir Hatlarına ait Çengelköy-İstinye vapuru; boğazın, baharın, şehrin tarihi dokusunun ve tabii ki erguvanların tadını çıkarmak için az bilinen eşsiz rotalardan biri.