Çöl Tozu solunum yolu hastalıklarına yol açabilir
Afrika üzerinden gelen çöl tozları Türkiye’de etkisini sürdürürken vatandaşlar çöl tozunun zararları konusunda endişeleniyor. Uzmanlar, çöl tozunun solunum yolu hastalıklarına ve genel sağlık sorunlarına neden olabileceğini ve maske takılmasını gerektiğini belirtiyor.
Çöl tozu zararları mı, çöl tozu sağlığa etkisi konuları gündemde yer alıyor. Meteoroloji, 35 ilimiz için “sarı” kodlu uyarıda bulunarak toz taşınımı beklendiğini duyurdu. Çöl tozu uyarısı sonrası birçok ilde yaşayan vatandaşlar toz taşınımı ve çöl tozu zararları hakkında sorgulama yapıyor.
Çöl tozu hava kalitesini bozarken solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan kişiler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebiliyor. Son günlerde çöl tozunun atmosferdeki yaygınlığı dikkat çekerken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, bu durumun solunum yolu hastalıklarına ve genel sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
ÇÖL TOZU SAĞLIĞA ZARARLI MI?
Çöl bölgelerinden rüzgarlarla taşınan çöl tozları, Türkiye’yi etkisi altına aldı. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, çöl tozlarının solunum yollarına yerleşerek akciğerlerde tahrişe, iltihaplanmaya ve solunum fonksiyonlarının bozulmasına yol açabileceğini söyledi. Merda Erdemir Işık, “Kronik solunum yolu hastalıkları olan astım, bronşit ve KOAH gibi durumları olan kişiler, çöl tozuna maruz kaldıklarında daha fazla risk altındadırlar” dedi.
ÇÖL TOZUNDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Uzman Dr. Işık, çöl tozunun etkilerinden korunmak için özellikle tozun yoğun olduğu dönemlerde dışarıda uzun süre vakit geçirmekten kaçınılması ve mümkünse kapalı ortamlarda kalınması gerektiğini belirterek, “Dışarı çıkılması gerektiğinde, yüz maskeleri gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Dışarıdan geldikten sonra kıyafetler hemen değiştirilmeli ve ılık bir duş alınmalıdır. Ev içinde ise pencereler ve kapılar sıkıca kapatılmalı, hava filtreleri kullanılmalı ve nem seviyesi düşük tutularak toz birikimi önlenmelidir” diye konuştu. “Solunum yolu irritasyonunu azaltmak için bol su içmek, gözlerdeki tahrişi önlemek için göz damlaları kullanmak ve solunum zorluğunu hafifletmek için kullanılmakta olan alerji ilaçlarına ve inhaler tedavilere devam edilmelidir. Halk sağlığını korumak için, toplumun bilinçlendirilmesi ve uygun koruyucu önlemlerin alınması önemlidir.” ifadelerini kullandı.
ÇÖL TOZU NEDİR?
Çöl tozu, genellikle kurak bölgelerde oluşan ve rüzgarların etkisiyle havaya karışan ince kum parçacıklarından oluşur.Çöl tozu y ada Toz taşınımı, atmosferdeki toz partiküllerinin hareket etme veya taşınma sürecini ifade eder. Bu partiküller genellikle rüzgar, termal hareketler, fırtınalar veya insan etkisi gibi faktörlerle atmosferde taşınabilirler. Toz taşınımı, genellikle çöllerden veya kuru arazilerden kaynaklanan toz fırtınalarıyla ilişkilendirilir.