Çocuklar ilk olarak ‘anne’ yazacak! Gelecek eğitim öğretim döneminde uygulanacak yeni müfredat onaylandı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) aldığı kararlarla eğitim sistemi baştan sona yeniden şekillendi. 2024-2025 eğitim yılından başlayarak, yeni müfredat eğitimde yeni bir çağı başlatacak. Okul öncesi, ilkokul 1., ortaokul 5. ve lise 9. sınıflardan itibaren kademeli olarak uygulanmaya başlanacak olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli neleri kapsıyor, neler değişiyor? Yeni dersler ve uygulamalar belli oldu.
Eğitimde yeni döneme geçildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli resmen onaylandı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni müfredatı onayladı.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında 10 Mayıs’a kadar askıda kalan taslağa bu sürede 67 bin 284 görüş ve öneri bildirdi.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onay sürecinden geçen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile okullarda yeni dönem başlıyor.
Yeni müfredat, “https://mufredat.meb.gov.tr” adresinde erişime açıldı.
BECERİ TEMELLİ YENİ DERSLER OLACAK MI?
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde yüzde 35’lik oranda bir seyreltme yapıldı.
Yeni müfredatla öğrencilerin sadece bilgi ve becerilerle değil, aynı zamanda kişisel değerler, insan ilişkileri, sağlık, sanat, kültür ve toplumsal sorumluluk gibi farklı alanlarda da gelişmeleri amaçlanacak.
Yeni müfredatın dersleri bu amaca yönelik dizayn edilecek.
Bilgi okuryazarlığı, dijital okuryazarlık, finansal okuryazarlık, görsel okuryazarlık, kültür okuryazarlığı, vatandaşlık okuryazarlığı, veri okuryazarlığı, sürdürülebilirlik okuryazarlığı ve sanat okuryazarlığı olmak üzere 9 okuryazarlık türünü kapsayan yeni dersler öğrencilere sunulacak.
YENİ MÜFREDAT NE ZAMAN UYGULANACAK?
Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.
İLK ÖĞRENECEKLERİ KELİME ‘ANNE’ OLACAK
Yeni müfredatta yeni okuma yazmayı öğrenen çocuklar ilk olarak ‘anne’ yazacak. İlk kelimeler yakın çevreden seçildi.
İlk oluşturulan hece ve kelimelerin an, ana ve anne olması kolay sesletim, kullanım sıklığı, yazım kolaylığı, sözcük üretimi, harflerin sesleri ve formları dikkate alınarak seçildi.
Yeni uygulanacak öğretim programında ayrıca seslerin öğretimi için belli süreler olacak. Ancak öğretmen ve veliden kaynaklanan gereksiz aceleyi önlemek için de bir takvimlendirme uygulanacak.
Dil becerilerini geliştirmek için tema sayısı 6’ya düşürüldü.
Teknoloji ve finans gibi kavramların anlatımı çoğaltıldı.
Liselere edebiyat atölyeleri kurulmaya karar verildi.
MATEMATİK ARAÇ VE TEKNOLOJİ İLE ENTEGRE OLACAK
Matematik dersine de okuma yazma öğrenimiyle eş zamanlı olarak başlangıç yapılması kararlaştırıldı. 5 matematik alan becerisi, matematiksel muhakeme, matematiksel problem çözme, matematiksel temsil, veri ile çalışma ve veriye dayalı karar verme, matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma olarak planlandı.
Algoritma-Bilişim ön planda olacak. Kesirler konusu 1. sınıftan kaldırıldı. Romen rakamları da öğrenme hedefi olarak verilmedi.
Alan ölçme de ilkokuldan kaldırıldı. İlkokul 3. sınıflara algoritma eklendi. İntegral kaldırıldı.
13 FARKLI FEN BİLİMLERİ ALAN BECERİSİ
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde 13 farklı fen bilimleri alan becerisi tanımlandı.
Sosyal bilimlerde de yeni müfredatta 17 alan becerisi belirlendi.
duygusal ama çok düşünmüşler mi bunu? anneleri olmayan çocukları?
çocuklarımız için hayırlara vesile olsun her şey, tüm yenilikler. keyifle mutlulukla öğrensinler inşallah